Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land tirsdag 13.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Stort sett stabile forhold, men det finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Snøskredfaren er knyttet til det svake laget av kantkorn som ligger under fokksnøen. Utbredelsen av problemet er trolig begrenset til mellom «få» og «noen» heng, og hvor lett det er å påvirke laget av kantkorn vil variere med fokksnølagets tykkelse. Husk at om du kjører skuter kan det være lettere å påvirke svake lag i snødekket enn om du smyger deg rundt på lette ski. Siden det svake laget er relativt tykt har det begrenset forplantningsevne, og det ventes ikke at eventuelle skred blir store.
Det finnes dype vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, men disse er også generelt svært vanskelig å løse ut.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. mars 2018

Snøoverflaten er preget av kraftig vind for en tid tilbake. I overflaten er det hard fokksnø og isskare, men i en og annen isolert lomme kan det fremdeles finnes løssnø. Under fokksnøen lå det lag med løsere snø, som nå mange steder har blitt til velutviklete kantkorn. For øvrig består snødekket av relativt hard fokksnø, skare og en hard smeltepakke fra utallige mildvær.

Under det øverste fokksnølaget har det nå dannet seg et svakt lag av kantkorn. Laget er tykt, men foreløpig er kantkornene små (1mm). Dette laget bryter lett ved isolering, og man kan høre at det er "hult" under fokksnøen. Det er tidligere rapportert om flere lag av kantkorn nede i det gamle snødekket og begerkrystaller ved bakken. Nord i varslingsregionen er det også observert nedføyket rim i N- og V-vendte leområder. Men det er ikke observert aktivitet i disse lagene den siste tida.

Kaldt og klart vær. I isolerte lommer for vinden kan det være rimkystaller i overflaten.

Fjellvær

Mandag 12. mars 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -17 °C til -19 °C på 500 moh. Klarvær.

Tirsdag 13. mars 2018

Oppholdsvær. -20 °C til -16 °C på 500 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS